Fjaðrárgljúfur kloof in IJsland

De mooiste natuur in Noord-Europa: tips van onze reisspecialisten

Geplaatst door Daniëlle Kuil op dinsdag 11 juli 2023

Noord-Europa is werkelijk een paradijs voor natuurliefhebbers! Van de ruige fjorden in Noorwegen tot de mystieke bossen in Zweden. In dit prachtige deel van de wereld vind je enkele van de meest adembenemende natuurgebieden. Maar hoe beslis je waar je naartoe gaat als je uit zoveel moois kan kiezen? Ons team van reisspecialisten heeft speciaal voor jou een lijst samengesteld met de allermooiste natuurplekken in Noord-Europa. Reis met ons mee door deze diverse landschappen en lees snel verder om erachter te komen wat je niet mag missen!

1. De Noorse Lofoten: bergen en arctische fjorden

Een van de meest adembenemende natuurgebieden in Noord-Europa zijn de Lofoten-eilanden in Noorwegen. Deze eilandengroep staat bekend om de dramatische fjorden, Noorse vissersdorpjes én lekker eten. Vergeet zeker niet om Lofotlam te proeven, het traditionele, Noorse lamsvlees van de Lofoten als je deze arctische regio bezoekt.

Tip: tijdens de middernachtzon kan je 24 uur per dag de Lofoten verkennen!

De Lofoten in Noorwegen

2. Ontdek de prachtige landschappen van IJsland: de Katla-ijsgrot

IJsland staat bekend om zijn adembenemende landschappen en ongerepte natuur. Als je op IJsland bent, mag een bezoek aan de Katla ijsgrot absoluut niet ontbreken! Deze grot is ontstaan door de vele uitbarstingen van de Katla vulkaan, die verborgen ligt onder de Mýrdalsjökull gletsjer. Het ijs in de grot heeft prachtige blauwe tinten en creëert een surrealistisch landschap dat je verbeelding te boven gaat.

Je vindt de Katla ijsgrot in de Kötlujökull gletsjer, gelegen in het zuiden van IJsland, op slechts een half uurtje rijden van het plaatsje Vík.

De Katla ijsgrot

3. De nationale parken van Zweden: de regio Blekinge

Eén van de meest fantastische plekken om de natuur van Zweden te ervaren, is de regio Blekinge. Hoewel Blekinge wellicht de kleinste provincie van het land is, doet de omvang niets af aan de prachtige ervaringen die je hier beleeft. Wist je bijvoorbeeld dat Blekinge meer dan 100 natuurreservaten heeft?

Breng een bezoek aan de hoofdstad van de regio: Karlskrona. Deze hoofdstad strekt zich uit over maar liefst 30 eilanden en beschikt over een goed bewaarde marinebasis! Of verlies jezelf in een schilderachtige omgeving met kleine, rode huisjes. Ga naar Brändaholm, een dorp dat wordt gekenmerkt door huizen uit de jaren 1920.

Of je nu wilt wandelen, kajakken of zeehonden wilt spotten, Blekinge heeft voor ieder wat wils.

Rode houten huizen in Karlskrona, Blekinge

4. De schoonheid van de Schotse Hooglanden: de North Coast 500

De Schotse Hooglanden staan bekend om de mooie landschappen en adembenemende vergezichten. En er is geen betere manier om dit prachtige gebied te verkennen dan de North Coast 500 te volgen (maar liefst 830 km lang!). Deze legendarische route voert je langs de kustlijn van de Schotse Hooglanden en trakteert je op weergaloze uitzichten op bergen, uitgestrekte stranden en afgelegen Schotse dorpjes. De North Coast 500 behoort tot de mooiste routes ter wereld, dankzij de rijke historie en Schotse cultuur, maar ook de kastelen, whiskystokerijen en gezellig pubs. Er is langs de route van alles te zien en te bleven. Met stip op één natuurlijk de Schotse natuur!

Hier is nog een leuke tip voor je: durf jij te gaan ziplinen boven het prachtige Ceannabeinne strand? De Golden Eagle Zip Line in Durness is de meest noordelijke zipline in heel West-Europa!

North Coast 500

5. Skjoldungernes Land Nationaal Park in Seeland - Denemarken

Niet ver van de Deense hoofdstad Kopenhagen ligt het Skjoldungernes Land Nationaal Park gelegen in Roskilde, Lejre en Frederikssund. Dit nationale park is al binnen 30 minuten te bereiken met de trein vanaf Kopenhagen! Skjoldungernes Land Nationaal Park bestaat uit een combinatie van prachtige landschappen inclusief de Roskilde Fjord; bossen om in te wandelen, fietsen en vogels te spotten én historische bezienswaardigheden. Wist je dat de kathedraal van Roskilde op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat? Bezoek ook de krijtrotsen Møns Klint en Stevns Klint, die ook beide geprezen worden door UNESCO.

Skjoldungernes Land Nationaal Park is een verborgen parel in Noord-Europa en mag niet worden gemist tijdens je reis.

Stevns Klint – Seeland

6. Zweeds Lapland: Abisko Nationaal Park

Abisko Nationaal Park, gelegen in het noorden van Zweden, is een natuurpark dat je hart direct verovert. Het park strekt zich uit over meer dan 7000 hectare land, inclusief het Torneträsk meer: de perfecte plek om te zwemmen of heerlijk af te koelen na een bezoek aan de sauna. Elk bezoek aan Abisko Nationaal Park is uniek, aangezien het landschap voortdurend verandert met de seizoenen. Mis de kans niet om het beroemde Kungsleden, oftewel het Koningspad, te volgen. Het pad neemt je mee naar adembenemende uitzichten en afgelegen berghutten. Maak een mooie klim bij de Njullá-berg of ga kanoën over de Abiskojåkka rivier.

Abisko Nationaal park

Reistips en aanbevelingen voor het verkennen van de natuur van Noord-Europa

Voordat je op reis gaat naar Noord-Europa om de mooiste natuurgebieden te bezoeken, hebben wij nog leuke tips voor jou.

Tip 1: Plan je reis van tevoren en zoek informatie op over de lokale richtlijnen met betrekking tot natuurgebieden. Het is altijd verstandig om je reis van tevoren te plannen en je te informeren over de lokale regels en voorschriften met betrekking tot natuurgebieden. 
Tip 2: respecteer de natuur en houd je aan de aangegeven paden. Zodat andere reizigers ook van de mooie natuur kunnen genieten.
Tip 3: neem geschikte kleding en uitrusting mee, vooral als je van plan bent om outdoor activiteiten te ondernemen. 
Tip 4: ten slotte is het altijd handig om lokale tips en aanbevelingen te krijgen van ervaren reizigers of reisspecialisten.

Ben jij klaar voor een wandeling in een van de prachtige natuurgebieden van Noord-Europa?

Jotunheimen Nationaal Park in Noorwegen

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit